Bestellen of informatie

(0578) 577 179

Rookdetectie in ventilatiesystemen

De bedoeling van rookdetectie in luchtkanalen is om in een vroeg stadium rook te ontdekken, en wanneer gesignaleerd alarm door te sturen naar een controle unit en onderstations. Deze kunnen dan snel tegenmaatregelen nemen zoals het sluiten van kleppen en of geforceerde ventilatie starten om de verspreiding van rook tegen te gaan.

Hoe werkt een enkelpijps rookdetectie in luchtkanalen?

Het systeem is gebaseerd op een luchtprobe (venturibuis) en een rookmelder  met geïntegreerde besturingseenheid (Uniguard rookmelder is ook verkrijgbaar met een externe regeling). De venturibuis voert de lucht van het kanaal naar de detector behuizing, welke zich buiten het kanaal bevindt, waarbij een rookmelder detecteert of er zich mogelijk rookdeeltjes in de lucht bevinden. Bij alarm geeft de rookmelder een signaal naar de besturingseenheid, die door middel van relais luchtkleppen/brandkleppen sluit daarna ventilatoren start/stopt en stuurt het alarm door b.v. naar het onderstation. De aërodynamische ontwerp van de behuizing en de buis zijn van cruciaal belang voor het vermogen om kleine hoeveelheden rook deeltjes in de lucht in een vroeg stadium op te sporen.

Waarom kiezen voor Calectro rooksensoren?

Geavanceerde venturibuis technologie

Uniguard’s gepatenteerde venturibuis is uitgerust met aerodynamische flenzen welke de meest effectieve manier is om de lucht aan te zuigen van het gehele ventilatiekanaal en dit aan te leveren aan de rookmelder. Dit vergemakkelijkt het ontdekken van rookgassen, zelfs in kleine hoeveelheden en met lage luchtsnelheden. Het effect van de venturibuis is gemeten en gedocumenteerd door externe laboratoria.

Flow geoptimaliseerde behuizing
De Uniguard gepatenteerde behuizing (van UG-3/4/5) is speciaal ontworpen met behulp van simulatiesoftware om een maximale concentratie van rookgassen rond de rookmelder bereiken. Samen met de venturibuis zorgen de behuizingen voor onovertroffen detectie prestaties, zelfs bij lage volumes lucht. Ze hebben ook een indicator zodat de luchtstroom gemakkelijk kan worden geïnspecteerd.
Automatische gevoeligheidsaanpassing

Uniguard’s rookmelders hebben een ingebouwde, automatische gevoeligheid aanpassing die de basiswaarde in de luchtstroom meet elke dag en compenseert eventuele variaties in het systeem na verloop van tijd. Dit minimaliseert het risico van ongewenste alarmen en onnodig onderhoud.

Heldere alarmindicatie

De Uniguard versie UG-3 heeft zowel een alarmindicatie op de rookdetector en LEDs aan de achterzijde. Zo is het gemakkelijker om de alarmstatus te controleren op moeilijk toegangkelijke plaatsen.

Alarmvertraging

Desgewenst kan de ABAV-S3 besturingseenheid geconfigureerd worden met een alarmvertraging om ongewenste alarmen te voorkomen, b.v. in verband met rookgaskanalen. Houdt u er rekening mee dat deze functie alleen kan worden geactiveerd in overleg met de persoon die verantwoordelijk is voor de brandveiligheid in het pand.

Hieronder vindt u een selectie van Calectro's rookdetectie producten. Het gehele programma kunt u vinden onder -Fabrikant -Calectro

UG-3-A40 kanaalrookdetector

Optische kanaalrookdetector met automatische gevoeligheidsinstelling, service alarm ingebouwde controle unit, 24V

UG-3-A50 kanaalrookdetector

Optische kanaalrookdetector met automatische gevoeligheidsinstelling, service alarm ingebouwde controle unit, 230V

UG-3-0 kanaalrookdetector

Optische kanaalrookdetector met automatische gevoeligheidsinstelling en service alarm. Voor aansluiting op control unit ABAV-S3

Scroll naar top